Pedas..berasapp! komen utk lauk
Bahan-bahan :
5 ketul ikan pari
3 biji bwg merah
2 biji bwg putih
1 biji bwg besar (potong bulat)
5 biji cili hijau
7-8 biji cili padi
1 cm belacan
Segenggam ikan bilis
3 sudu besar santan pekat
1 keping asam keping
Garam & gula secukup rasa
Kunyit utk goreng ikan
Minyak secukupnyer
Cara2:
1. Bersihkan ikan pari.
2. Lumur garam & kunyit. Kemudian goreng sehingga agak garing.Ketepikan.
3. Blend bwg merah, putih, cili hijau, cili padi, belacan & ikan bilis.
4. Panaskan minyak dan tumis sehingga agak garing.
5. Masukkan asam keping.
6. Kemudian,asukkan santan,bwg potong bulat,& ikan tadi.
7. Kacau2 hingga mesra.
No comments:
Post a Comment