Pengunjung Sini

Saturday 30 April 2011

:: kue Tiaw ::


1.1       Char Koew Teow

From: Muhdhatta.Suleiman@ap.sony.com


Untuk masak seorang
1 Senduk kecil Minyak Masak
½ Biji Bawang putih (potong halus2)
1 Biji Telur
4 Ekor Udang (kalu nak lebih lantak koranglah...)
1 Sudu cili (boh @ giling)
1 Gengam Koew Teow (kalau boleh beli yang paling halus)
1 Gengam taugeh
1 Senduk Kicap Char Keow Teow
Sedikit kucai

Cara-Cara Memasak
1)     Panaskan minyak.
2)    Masukkan udang + bawang + koew teow + cili pas tu kacau selama 10 second.
3)    Masukkan taugeh + kucai, kacau sikit dan terus tutup api.
4)    Pecahkan telur dan masukkan kicap, kacau dan terus angkat (kena cepat kalau tak tak de kuah nanti... telur bagi 1/3 masak aje baru ada kuah)
Jangkamasa masak: 40 second (tengok besar mana korang pasang api). 
Hidangkan dengan segera... bila dah sejuk keow teow nie nanti nampak beku (telur beku)





1.1       Kue Tiaw Kuah Tauchew

From: noraini noraini@antara1.po.my

bahan-bahan
Kuetiaw - dibasuh dgn air sejuk dan toskan
Bawang putih, diketuk
Minyak untuk menumis
Sedikit taucu, dibasuh dan toskan
Air rebusan ayam secukupnya + sedikit tepung jagung
Garam, serbuk perasa dan sedikit gula
Udang besar, dibuang kulit dan dibelah belakang
Sayur kailan, dipotong nipis2 batangnya dan daunya sehelai-sehelai
Cili merah, dipotong serong memanjang

Hiasan
Bawang goreng, daun bawang dan limau nipis

Cara Menyediakannya
1.     Panaskan minyak, tumiskan bawang putih dan taucu. 
2.     Kemudian masukkan udang dan batang kailan.  Masukkan juga garam, gula dan serbuk perasa. 
3.     Bila kailan telah lembut, masukkan air rebusan dan juga daun kailan. 
4.     Bila kuah mendidih dan pekat, masukkan kuetiaw dan cili merah.  Balik-balikkan sebentar dan angkat.
5.     Taburkan bahan hiasan dan sedia untuk dihidangkan.

No comments:

Post a Comment